Między 26 maja a 1 czerwca obchodzony jest Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią – przypomina Narodowy Fundusz Zdrowia.
Zalety karmienia piersią
Karmienie piersią ma ogromne znaczenie dla przyszłości niemowlęcia: zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, alergii i infekcji, wzmacnia odporność organizmu, nawet w dorosłym życiu. Pokarm kobiecy ma unikalne właściwości – zawiera wszystko, co jest potrzebne, by dziecko rozwijało się prawidłowo w pierwszym okresie życia, a jego skład dostosowuje się do potrzeb rosnącego malucha.
Międzynarodowe standardy
Wiele światowych instytucji zajmujących się ochroną zdrowia uznaje karmienie piersią za standard w żywieniu niemowląt i małych dzieci. Należą do nich:
Światowa Organizacja Zdrowia,
- UNICEF,
- Amerykańska Akademia Pediatrii,
- Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci,
- Dyrektoriat Zdrowia Publicznego i Oceny Ryzyka Komisji Europejskiej.
W Polsce to z kolei:
- Ministerstwo Zdrowia,
- Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
Korzyści nie do przecenienia
Eksperci zalecają karmienie dziecka wyłącznie piersią przez pierwsze półrocze życia, a następnie wprowadzanie żywności uzupełniającej wraz z kontynuacją karmienia piersią do ukończenia drugiego roku życia lub dłużej. W zaleceniach nie ustalono górnej granicy trwania karmienia piersią, pozostawiając to decyzjom matki.
Karmienie piersią wynika z naszej natury i pomaga stworzyć unikatową więź z dzieckiem. Mleko matki dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników i wspomaga niedojrzałe funkcje jego ciała. Wspiera prawidłowy rozwój fizyczny, emocjonalny i poznawczy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Jak dotychczas nie udało się stworzyć mleka modyfikowanego, które wraz z wiekiem dziecka zmieniałoby swój skład oraz posiadałoby właściwości immunologiczne, przeciwzapalne, enzymatyczne, hormonalne oraz stymulujące procesy rozwoju komórek i układów organizmu.
Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki:
- białka,
- tłuszcze,
- cholesterol,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- cukry,
- niezbędne minerały,
- wszystkie witaminy, z których jedynie witaminy D i K występują w małych stężeniach.
Tym, co czyni go wyjątkowym i unikalnym są czynniki odpornościowe – przeciwciała wytwarzane „na bieżąco” przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia. W mleku są obecne elementy krwi, żywe komórki odpornościowe, bakterie probiotyczne, laktoferyna, nukleotydy, interferon i wiele innych. Niemowlęta karmione wyłącznie piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne. Mniejsze jest u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi lub otyłości, cukrzycy i niektórych nowotworów.
Bezpośrednie korzyści z karmienia piersią dla mamy to:
- nawiązanie niezwykłego kontaktu i więzi z dzieckiem,
- łagodniejszy przebieg połogu,
- szybszy powrót do sylwetki sprzed ciąży,
- mniejsze ryzyko depresji poporodowej.
Z kolei długofalowe korzyści zdrowotne to:
- mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika,
- w wieku podeszłym ochrona przed złamaniem biodra i zachorowaniem na osteoporozę,
- mniejsze ryzyko nadciśnienia i chorób układu krążenia po menopauzie.
Karmienie piersią to nie tylko korzyści dla dziecka i dla mamy, ale i dla całego społeczeństwa – zdrowotne, ekologiczne i ekonomiczne.