Czekolada ma ponadto niski indeks glikemiczny. To oznacza, że po jej zjedzeniu poziom glukozy wzrasta powoli, a nie gwałtownie, jak po niektórych potrawach czy napojach bogatych w łatwo przyswajalne węglowodany. Dietetycy przekonują, że osoby, które chcą schudnąć powinny spożywać czekoladę na ok. 20-30 minut przed głównym posiłkiem. Zawarte w czekoladzie kakao zahamuje apetyt i pobudzi nasz metabolizm oraz przygotuje organizm do trawienia posiłku. Najlepsza porcja to ok. 7,5 g dziennie, czyli 2-3 kostki czekolady ciemnej (min. 60 proc. kakao). Oczywiście, jeżeli chcemy schudnąć, jedzeniu czekolady powinna towarzyszyć zbilansowana dieta, opierająca się na pięciu posiłkach dziennie.
źródło: Onet.pl
Witamina C pomocna w astmie
Elektroniczna niania z monitorem oddechu dziecka