Nowość!
Skrót informacji
Odpowiednia obróbka termiczna żywności, podstawowe zasady higieny i przechowywania w lodówce – przed świętami Główny Inspektorat Sanitarny przypomina o podstawowych zasadach pozwalających uniknąć zatrucia pokarmowego.
Zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego, dr Izabela Kucharska podczas konferencji w związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia przypomniała najważniejsze zasady, które pozwolą uniknąć zatruć i zakażeń pokarmowych.
„Rocznie notujemy łącznie około 100 tys. przypadków zatruć i zakażeń pokarmowych związanych właśnie ze źle przygotowywaną żywnością, ze spożywaniem żywności, która powinna być traktowana jako odpad i nie powinna być spożywana, a w niektórych sytuacjach jest – podkreśliła dr Kucharska.
Wskazała, że jeżeli zamrażamy żywność na zapas, to należy pamiętać, że raz zamrożone produkty nie powinny być zamrażane ponownie.
„Pozwoli to nam uniknąć namnażania się drobnoustrojów, które powodują zatrucia i zakażenia pokarmowe – powiedziała dr Kucharska.
Podkreśliła, że przy przygotowaniu posiłków należy pamiętać o zachowaniu higieny rąk, kuchni, naczyń, narzędzi i przyborów, których używamy.
„Zawsze przed przygotowywaniem posiłków, przed spożyciem posiłku czy po wyjściu z toalety pamiętajmy o tym, żeby umyć ręce” – zaznaczyła.
Zwróciła uwagę na kwestię temperatury, w jakiej powinny być przygotowane posiłki.
„Te, które podlegają obróbce termicznej, powinny być gotowane, smażone bądź pieczone w temperaturze minimum 70 stopni Celsjusza, bo to spowoduje zabicie drobnoustrojów chorobotwórczych” – wskazała.
Dodała, że jeśli chodzi o potrawy świąteczne, które znalazły się na stole, a które nie zostały spożyte, to należy je jak najszybciej schować do lodówki.
„Zawsze pamiętać trzeba też o tym, że jeśli potrawy są w wątpliwej jakości, nieświeże lub popsute, nie spożywajmy tych produktów” – podsumowała.
Wskazała też, że jeśli przygotowujemy posiłki, to należy pamiętać, aby żywność surową oddzielać od żywności ugotowanej. Dotyczy to także przechowywania w lodówce. (PAP)
Psycholożka: święta to jedno z bardziej stresujących wydarzeń [WYWIAD]
GIS: około 30 tys. tygodniowo zachorowań na grypę, rośnie aktywność wirusa