Aktualności

19.12.2011

1 minuta

Dobry humor zależy od diety

Wyniki badań ekspertów z uniwersytetu w Cambridge, opublikowane w specjalistycznym piśmie „Biological Psychiatry”, przeanalizował włoski związek rolników indywidualnych Coldiretti. Przedstawił on rodakom menu złożone z potraw i składników, które pomagają zwalczać nerwowość i agresję, dzięki podwyższonej zawartości tryptofanu, czyli obojętnego elektrycznie aminokwasu. To jemu właśnie przypisuje się własności relaksacyjne. Szczególnie skutecznym gwarantem dobrego humoru i uczucia relaksu są zdaniem ekspertów migdały i mleczko pszczele, a także surowa boćwina, surowy szpinak i jajka. Na liście polecanych produktów są też czekolada, orzechy, mleko, fasolka, cukinie, mięso indycze, grzyby hodowlane, ryba dorada i herbatniki z mąki razowej.

 

źródło: Interia.pl


Autor: „Redakcja”

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Lizaki zarażone ospą

Następny artykuł

Coraz bliżej poznania mechanizmu pracy serca

Polecane dla Ciebie

Szkolenia