Aktualności

01.09.2009

1 minuta

Curry może pomóc zapobiegać demencji

Zdaniem naukowca ochronny wpływ ma mieć kurkumina, występująca w kurkumie, przyprawie będącej głównym składnikiem curry. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że zapobiega ona wzrostowi blaszek amyloidu w mózgu (amyloid jest uważany za przyczynę demencji). Od dawna zaobserwowano, że w hinduskich społecznościach, w których spożywa się dużo kurkuminy, bardzo rzadko występuje choroba Alzheimera. Prowadzone są badania kliniczne, które mają sprawdzić czy rzeczywiście występuje związek pomiędzy demencją a spożyciem kurkuminy.


Autor: Redakcja

Inne artykuły tego autora
Masz jeszcze
,
aby grać o nagrodę w tej edycji!
Sprawdź, w jakich aktywnościach
możesz jeszcze wziąć udział:
Masz jeszcze , aby grać o nagrodę w tej edycji! Sprawdź, w jakich aktywnościach możesz jeszcze wziąć udział:

Poprzedni artykuł

Wydatki na leki OTC nadal rosną

Następny artykuł

Wspólny czynnik chorób dziąseł i serca

Polecane dla Ciebie

Szkolenia