Mówiąc o cukrzycy najczęściej mamy na myśli cukrzycę typu 2. Skłonność do jej występowania bywa dziedziczna, najczęściej jednak jest efektem zaniedbań i stylu życia.
Czynniki ryzyka rozwoju shutterstock_295159121 (1)cukrzycy
Cukrzycy typu II sprzyjają czynniki takie jak:
- brak ruchu,
- nadwaga i otyłość,
- brak regularnych badań,
- spożywanie żywności wysokoprzetworzonej,
- nadmiar węglowodanów w diecie.
Otyłość i nadwaga u młodzieży spowodowana spożyciem słonych i słodkich przekąsek w konsekwencji może spowodować cukrzycę typu 2 w kolejnych latach życia.
Cukrzyca młodzieńcza
Istnieje także cukrzyca typu 1 (insulinozależna) nazywana „młodzieńczą”, ponieważ najczęściej dotyka dzieci i młodzież. Nie mija wraz z wiekiem, trwa do końca życia. Wynika z niedoboru lub całkowitego braku insuliny. Aktualnie cukrzycy typu 1 nie można zapobiec. Cukrzyca typu 1 wymaga podawania choremu insuliny podskórnie, aby utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Więcej materiałów poświęconych temu, jak rozmawiać z dzieckiem o cukrzycy typu 2 i jak ochronić przed nią dzieci, znajdą Państwo TUTAJ.