Nowość!
Skrót informacji
Nowe przepisy będą regulować, jakie produkty mogą być sprzedawane dzieciom i młodzieży oraz jakie wymagania muszą spełniać posiłki przygotowywane w ramach żywienia zbiorowego. Regulacje zastąpią rozporządzenie z 2016 r. i będą odpowiedzią na potrzebę wzmocnienia ochrony zdrowia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.
Dzieci spędzają w placówkach oświaty znaczną część dnia, dlatego tak ważne jest, by miały łatwy dostęp do pełnowartościowych i zdrowych posiłków. Celem tzw. „rozporządzenia sklepikowego” jest wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci i młodzieży poprzez ograniczenie dostępu do produktów zawierających duże ilości cukru, soli i tłuszczu oraz wskazanie zasad prawidłowego komponowania posiłków. Nowe przepisy mają uwzględnić aktualne normy żywienia, rekomendacje dietetyczne oraz postulaty rodziców, opiekunów i środowisk zaangażowanych w promowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Nowe regulacje mają pomóc kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat. Ma to kluczowe znaczenie nie tylko dla samopoczucia i kondycji dzieci teraz, ale także dla ich zdrowia w dorosłym życiu.
Termin składania uwag upływa 18 lipca 2025 r.
Z treścią projektu można zapoznać się na stronie Rządowego Centrum Legislacji.
MZ: ustawa zaostrzająca kary za ataki na medyków wkrótce trafi do Sejmu