Jak okiełznać nadmierny apetyt w okresie jesienno-zimowym?

 7 minut

Okres jesienno-zimowy drastycznie ogranicza syntezę skórną witaminy D. Stąd też niektórzy naukowcy sugerują, że to właśnie deficyt tej witaminy może być przyczyną wzrostu masy ciała. Badanie koreańskie z udziałem 1660 dzieci potwierdziło związek pomiędzy niedoborem witaminy D a występowaniem otyłości, szczególnie wisceralnej, podwyższonym stężeniem we krwi triglicerydów oraz ujawnieniem się zespołu metabolicznego. Wykazano, że u osób otyłych występuje znacznie niższe stężenie głównego markera zawartości witaminy D w organizmie – 25-hydroksycholekalcyferolu (kalcydiolu). Co ciekawe, wzbogacenie diety w witaminę D prowadziło do wzrostu stężenia kalcydiolu w osoczu i zmniejszenia obwodu talii.

Niska temperatura otoczenia jest czynnikiem poważnie ograniczającym naszą aktywność fizyczną. Naukowcy obserwowali, że w porównaniu z okresem letnim tzw. spontaniczna aktywność ruchowa w chłodniejsze zimowe dni uległa drastycznemu obniżeniu. Zjawisko to obserwowano w różnych grupach wiekowych, choć największe różnice w wielkości wydatków energetycznych związanych z aktywnością fizyczną pomiędzy sezonem letnim a zimowym obserwowano wśród dzieci i młodzieży. Z tego względu spadek aktywności fizycznej nawet przy niezmienionym poborze energii z diety jest ważnym czynnikiem sprzyjającym wzrostowi masy ciała. Dlatego też zimą warto zaplanować takie formy wysiłku fizycznego, które ograniczą nasz kontakt z niską temperaturą. Można pójść na basen lub siłownię, zagrać w squasha. Jednak warto też przejść się na spacer. Dotleniony mózg produkuje więcej endorfin, a te uchronią nas przed podjadaniem, a co najważniejsze przed zimową depresją. Dodatkowo naukowcy zauważyli, że piętnastominutowa ekspozycja na promienie słoneczne sprzyja jej syntezie w ustroju. Jesienią i zimą wystarczy mieć odkryte ręce.

Literatura:
1. DiFeliceantonio AG, Mabrouk OS, Kennedy RT, Berridge KC. Enkephalin surges in dorsal neostriatum as a signal to eat. Curr Biol. 2012 Oct 23;22(20):1918-24.
2. Westerterp-Plantenga MS, van Marken Lichtenbelt WD, Strobbe H, Schrauwen P. Energy metabolism in humans at a lowered ambient temperature. Eur J Clin Nutr. 2002 Apr;56(4):288-96.
3. Langeveld M, Tan CY, Soeters MR, Virtue S, Ambler GK, Watson LP, Murgatroyd PR, Chatterjee VK, Vidal-Puig A. Mild cold effects on hunger, food intake, satiety and skin temperature in humans. Endocr Connect. 2016 Mar;5(2):65-73. doi: 10.1530/EC-16-0004. Epub 2016 Feb 10.
4. Lewis, H.E., J.P. Masterton, and S. Rosenbaum 1960 Body weight and skinfold thickness of men on a polar expedition. Clin. Sci. 19:551-562.
5. Milan, F.A., and K. Rodahl 1961 Calorie requirements of man the in Antarctic. J. Nutr. 75:152-157.

Strony: 1 2 3