Menu bogato- i niskoresztkowe

 7 minut

Posiłek dostarcza 10 g błonnika pokarmowego.

DIETA NISKORESZTKOWA / NISKOTŁUSZCZOWA

I ŚNIADANIE:
Jajecznica na parze i kanapki z chleba pszennego z wędliną drobiową

Składniki: 2 jajka, masło (łyżeczka), koperek (1/2 łyżeczki), pomidor bez skórki pokrojony w ósemki (1 szt.), delikatny chleb pszenny (2 kromki), masło (do smarowania), wędlina drobiowa.
Przygotowanie: Jajka umyć, wybić do miseczki, dodać masło, koperek. Widelcem delikatnie rozmieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gotującą się wodą. W miarę ścinania się masy jajecznej mieszać aż do chwili, gdy białko i żółtko będą ścięte.
Do picia: napar z suszonych czarnych jagód (szklanka)

II ŚNIADANIE:
Bułka pszenna z serem twarogowym

Składniki: bułka pszenna (1 szt.), ser twarogowy chudy (100 g), masło (do smarowania), sałata (2 liście).
Do picia: kawa zbożowa z mlekiem (szklanka)

OBIAD:
Budyń z mięsa i sera twarogowego z sosem koperkowym

Składniki: filet z kurczaka lub filet z dorsza (100 g), marchewka (50 g), pietruszka korzeń (25 g), seler (25 g), ser twarogowy półtłusty (140 g), masło (10 g), jajko (1 szt.), bułka czerstwa (20 g), mleko 1.5% tł. (20 g), natka pietruszki (10 g), olej rzepakowy (5 g), bułka tarta, sól.
Przygotowanie: Mięso ugotować, pod koniec gotowania dodać warzywa. Ugotowane mięso i włoszczyznę i odciśniętą bułkę oraz ser zemleć. Masło utrzeć z żółtkiem, dodać zmieloną masę, część posiekanej natki pietruszki, ubitą pianę z białka, sól i lekko wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanego i wysypanego bułką tartą naczynia na parze. Gotować 40 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką lub koperkiem.

PODWIECZOREK:
Kisiel jagodowy z jabłkiem, wafle ryżowe

Składniki: przecierowy sok z jagód (2/3 szklanki), jabłko (1/2 szt.), mąka ziemniaczana (2 płaskie łyżeczki).
Przygotowanie: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, pokropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Do rondelka przelać ok. 2/3 soku i podgrzać. W resztce soku rozmieszać mąkę. Gdy sok w rondelku zawrze, wlać przemieszaną zawiesinę z mąki i soku. Mieszać gęstniejący kisiel do zagotowania, następnie zmieszać z tartym jabłkiem. Podawać, gdy przestygnie.

KOLACJA:
Kanapki z pieczywa pszennego z masłem i galaretka rybna

Składniki: delikatne pieczywo pszenne (3 kromki), masło (do smarowania), sałata (3 liście), filet z dorsza (100 g), marchew (50 g), ewentualnie kawałek pietruszki i selera, żelatyna (1 łyżeczka).
Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody i namoczyć. Do rondelka wlać 1/2 szklanki wody. Włożyć pokrojoną marchewkę i gotować. Włożyć filet i chwilę gotować. Następnie przecedzić przez sito, zachowując wywar. Do wywaru dodać namoczoną żelatynę i zagotować. Dorsza porwać na kawałki, włożyć do wywaru i zagotować. Do miseczek włożyć pokrojoną na plasterki marchewkę. Wlać wywar z kawałkami ryby. Po wystygnięciu włożyć do lodówki.
Do picia: rozcieńczony sok przecierowy z jabłka (szklanka).

Strony: 1 2

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej