Dieta na potencję

 10 minut

Odpowiednio dobrana dieta ma wpływ na potencję u mężczyzn. Co powinna zawierać i jakie są jej ogólne zasady sprzyjające zachowaniu zdrowia seksualnego?

Zaburzenia erekcji bardzo często są związane z innymi chorobami, w szczególności dotyczącymi układu naczyniowego oraz z otyłością i cukrzycą. Z tego względu w procesie leczenia, który ma na celu powrót do satysfakcjonującego życia intymnego, nie można zaniedbać przyczyn leżących u podłoża problemów seksualnych. Do podstawowych oddziaływań prewencyjnych należy wyeliminowanie czynników ryzyka, na które pacjent może mieć wpływ, takich jak nadwaga, podwyższony poziom cholesterolu czy brak aktywności ruchowej.

Dieta na poprawę erekcji:

Odpowiednio dobrana dieta ma podwójne znaczenie w intymnym życiu mężczyzny:

  • sprzyja dłuższemu zachowaniu sprawności seksualnej,
  • w razie wystąpienia zaburzeń erekcji może pomóc poprawić seksualną wydolność oraz zapobiegać pogłębianiu się problemów.

Dieta spełniająca te wymogi powinna zawierać dużo owoców, warzyw, orzechów, pełnych ziaren i ryb. Założenia te spełnia np. kuchnia śródziemnomorska. Wielokrotnie udowodniono, że stosujący tę dietę mężczyźni rzadziej zapadają na choroby układu krążenia oraz cieszą się lepszą aktywnością seksualną. O ile w przypadku stwierdzenia choroby niedokrwiennej serca i po zawale zmiana sposobu żywienia weszła już na stałe do arsenału interwencji zalecanych przez przedstawicieli służby zdrowia, nadal brakuje podobnego podejścia wobec mężczyzn zgłaszających się po pomoc z powodu problemów seksualnych.

Dieta sprzyjająca zachowaniu zdrowia seksualnego – zasady ogólne:

  • spożywanie w obfitych ilościach owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych,
  • zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuszczów zwierzęcych, pełnego mleka, serów pełnotłustych) – poniżej 10% całkowitej podaży energii,
  • zwiększenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. ryb, oliwy z oliwek i oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia),
  • wysoka zawartość błonnika w diecie (przynajmniej 15 g na 1000 kcal).

Dietę najlepiej połączyć z umiarkowaną aktywnością ruchową podejmowaną 5 dni w tygodniu!

Składniki pożywienia, które powinny znaleźć się w diecie mężczyzn dbających o sprawność seksualną:

ANTYOKSYDANTY wykazują zdolność do hamowania wielu szkodliwych procesów zachodzących w organizmie, dzięki temu zwiększają siły witalne. Opóźniają proces starzenia się każdej komórki naszego ciała, usuwając z organizmu wolne rodniki. Naprawiają i uzdrawiają wszystkie nasze komórki, a to dodaje energii i radości życia. Pomagają ponadto w ukrwieniu wszystkich narządów, wzmacniają pracę serca, sprawiają, że jest ono zdrowsze i silniejsze, pomagając w utrzymaniu sił witalnych i aktywności w każdej sferze życia do późnych lat.

Z kolei BETA-KAROTEN (czyli prowitamina A, która przekształca się w organizmie w witaminę A) zachęca wszystkie komórki organizmu do regeneracji i pomaga w tym procesie, dzięki czemu sprzyja zachowaniu młodzieńczych sił. Bierze też udział w tworzeniu nowych komórek, zapewniając w ten sposób odnowę organizmu. Komórki wypełnione beta-karotenem są przez niego ochraniane i dłużej zachowują młodość.

WITAMINA C, jak już wspomniano, jest nazywana królową witamin, ale dla zakochanych królową witamin jest WITAMINA E, zwana także witaminą młodości. Znana jest też jako tokoferol, co w języku greckim znaczy „wydać na świat młode”. Jak sama nazwa wskazuje, jest niezbędna do prawidłowej pracy układu rozrodczego. We współpracy z beta-karotenem hamuje procesy starzenia się komórek, przedłużając ich młodość. Witamina E pomaga w dostarczaniu komórkom odpowiedniej ilości tlenu, a to wpływa na ich prawidłowy stan. Sprawność i dobra kondycja poszczególnych komórek wpływają na sprawność i dobrą kondycję całego organizmu. Niedostateczna jej zawartość w diecie może przyspieszać procesy starzenia się ludzkiego ciała i zwiększać ryzyko rozwoju chorób sprzyjających zaburzeniom potencji, między innymi miażdżycy. Witamina E pełni zatem ochronną rolę w procesie starzenia się organizmu i wszystkich narządów.

FLAWONOIDY znajdują się we wszystkich warzywach i owocach, nadają im barwę i jednocześnie są antyoksydantami. Szczególnie dużo flawonoidów zawierają nasiona roślin strączkowych – fasoli, grochu, soi i soczewicy. Należy często jeść surówki i sałatki, na przykład do obiadu, a także jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Warzywa powinny być również dodawane do kanapek i past, a ponadto właśnie one powinny stać się częścią większości posiłków. Warzywa należy posypywać obficie ziołami i naturalnymi przyprawami. Fasolę, groch, soję i soczewicę można dodawać do zup, surówek, robić z nich pasty, jeść zamiast ziemniaków lub kaszy czy makaronu.

WARZYWA I OWOCE – na szczególną uwagę mężczyzn zasługują uważane za afrodyzjaki pomidory, które można jeść w różnej postaci. Panuje przekonanie, że są one jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Francuzi, znani z kokieterii, nadali pomidorom wymowną nazwę pomme d’amour, co oznacza „jabłko miłości”. Poza tym warto zainteresować się papryką, ponieważ zawiera ona komplet witamin antyoksydacyjnych (czyli witaminy C, E i beta-karoten) i to w dużej ilości. Szparagi jako afrodyzjak cenili już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Z kolei w czasach Ludwika XIV zarówno we Francji, jak i na wielu innych dworach w Europie szparagi zdobyły sławę warzywa, które najbardziej budzi pożądanie. Bakłażan samą swoją drugą nazwą – „gruszka miłości” – zachęca mężczyzn do częstego spożywania. Z racji silnego działania jako afrodyzjak w dawnych czasach często gościł na wielu królewskich stołach, a obecnie jest dostępny dla wszystkich. Uważa się, że seler naciowy może pomóc w uzyskaniu dobrej kondycji w sypialni.

Surówka z selera to bogactwo witamin i składników mineralnych. Gruszka zachęca do skosztowania już samym swoim zmysłowym kształtem. Granatom, z powodu ich pobudzającego działania, również nadano nazwę „jabłko miłości”, a brzoskwinie już w średniowieczu uważano za owoce sprzyjające dobrej potencji. Nie bez powodu w starożytności figi były symbolem miłości fizycznej i płodności.

ORZECHY, NASIONA, PESTKI, PRODUKTY ZBOŻOWE, RYBY, OLEJE
Wybieraj:

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • płatki owsiane i inne naturalne płatki,
  • kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną,
  • ryż brązowy,
  • makaron z mąki pełnoziarnistej

zamiast:

  • pieczywa białego,
  • drobnych kasz,
  • ryżu białego,
  • makaronu z białej mąki.

Orzechy włoskie zawierają dużo kwasu alfa-linolenowego należącego do tej samej grupy kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdują się w tłustych rybach morskich. Ponadto, podobnie jak wszystkie orzechy i migdały, są bogate w witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo i cynk. Wszystkie orzechy zawierają witaminę E, ale najwięcej tej witaminy mają w sobie migdały i orzechy laskowe. Dobrym uzupełnieniem diety mężczyzn są także nasiona słonecznika i pestki dyni – bogate w potas, cynk i magnez, a także w witaminy z grupy B i witaminę E. Orzechy, zwłaszcza włoskie, oraz migdały, nasiona słonecznika, sezamu, pestki dyni można często dodawać do surówek i sałatek. Produkty te są niekwestionowanymi przyjaciółmi każdego mężczyzny. Pełnoziarniste produkty zbożowe zawierają kilka razy więcej witamin z grupy B, witaminy E, folianów oraz składników mineralnych: cynku, magnezu, selenu, żelaza i błonnika, niż wysoko oczyszczone produkty zbożowe. Dieta bogata w witaminy i składniki mineralne wzmacnia organizm i pomaga w prawidłowym jego funkcjonowaniu. Składnikami mineralnymi szczególnie ważnymi dla utrzymania potencji są cynk i selen. Ryby i owoce morza są jednymi z najsilniejszych afrodyzjaków, a także doskonale wspomagają potencję dzięki temu, że zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3 oraz cynku i selenu. Należy często (przynajmniej dwa razy w tygodniu) jeść potrawy z ryb na drugie danie zamiast potrawy z mięsa. Ryby można także dodawać do surówek i sałatek lub przyrządzać z nich pasty. Do ryb bogatych w kwasy omega-3 należą tłuste ryby morskie, między innymi: łosoś, halibut, makrela, śledź, sardynka, tuńczyk. Wszystkie oleje są bogatym źródłem witaminy E. Do najbardziej polecanych olejów należą: olej rzepakowy i oliwa z oliwek, ponieważ w porównaniu z innymi olejami zawierają najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto olej rzepakowy jest bogaty w kwas alfa-linolenowy, należący do grupy kwasów omega-3. Należy dodawać te oleje do surówek i sałatek, można też przygotowywać z nich sos winegret lub różne oleje smakowe, dodając zioła lub przyprawy. Szczególnie dużo witaminy E i cynku zawierają płatki owsiane.

***

Zaburzenia erekcji – skala problemu:
Zaburzenia erekcji to jeden z najczęstszych problemów seksualnych zgłaszanych przez mężczyzn. Wywierają bardzo silny wpływ na męskie poczucie wartości i chęć do podejmowania współżycia. Przewiduje się, że do 2025 r. liczba osób cierpiących z tego powodu przekroczy 300 mln. Jeżeli uwzględnimy ograniczenia w życiu seksualnym zarówno dla pacjenta, jak i partnerek (partnerów) mężczyzn z zaburzeniami erekcji, to liczba osób dotkniętych tym problemem zostaje podwojona. W Polsce przeszło 8% mężczyzn skarży się na trudności z osiągnięciem lub utrzymaniem erekcji do końca stosunku seksualnego. Problem dotyczy blisko połowy mężczyzn po 50. r.ż.

Opracowanie na podstawie:
M. Lew-Starowicz i A. Cichocka, „DIETA NA POTENCJĘ PORADNIK DLA MĘŻCZYZN DBAJĄCYCH O SPRAWNOŚĆ SEKSUALNĄ”