Dieta na potencję

 10 minut

Składniki pożywienia, które powinny znaleźć się w diecie mężczyzn dbających o sprawność seksualną:

ANTYOKSYDANTY wykazują zdolność do hamowania wielu szkodliwych procesów zachodzących w organizmie, dzięki temu zwiększają siły witalne. Opóźniają proces starzenia się każdej komórki naszego ciała, usuwając z organizmu wolne rodniki. Naprawiają i uzdrawiają wszystkie nasze komórki, a to dodaje energii i radości życia. Pomagają ponadto w ukrwieniu wszystkich narządów, wzmacniają pracę serca, sprawiają, że jest ono zdrowsze i silniejsze, pomagając w utrzymaniu sił witalnych i aktywności w każdej sferze życia do późnych lat.

Z kolei BETA-KAROTEN (czyli prowitamina A, która przekształca się w organizmie w witaminę A) zachęca wszystkie komórki organizmu do regeneracji i pomaga w tym procesie, dzięki czemu sprzyja zachowaniu młodzieńczych sił. Bierze też udział w tworzeniu nowych komórek, zapewniając w ten sposób odnowę organizmu. Komórki wypełnione beta-karotenem są przez niego ochraniane i dłużej zachowują młodość.

WITAMINA C, jak już wspomniano, jest nazywana królową witamin, ale dla zakochanych królową witamin jest WITAMINA E, zwana także witaminą młodości. Znana jest też jako tokoferol, co w języku greckim znaczy „wydać na świat młode”. Jak sama nazwa wskazuje, jest niezbędna do prawidłowej pracy układu rozrodczego. We współpracy z beta-karotenem hamuje procesy starzenia się komórek, przedłużając ich młodość. Witamina E pomaga w dostarczaniu komórkom odpowiedniej ilości tlenu, a to wpływa na ich prawidłowy stan. Sprawność i dobra kondycja poszczególnych komórek wpływają na sprawność i dobrą kondycję całego organizmu. Niedostateczna jej zawartość w diecie może przyspieszać procesy starzenia się ludzkiego ciała i zwiększać ryzyko rozwoju chorób sprzyjających zaburzeniom potencji, między innymi miażdżycy. Witamina E pełni zatem ochronną rolę w procesie starzenia się organizmu i wszystkich narządów.

FLAWONOIDY znajdują się we wszystkich warzywach i owocach, nadają im barwę i jednocześnie są antyoksydantami. Szczególnie dużo flawonoidów zawierają nasiona roślin strączkowych – fasoli, grochu, soi i soczewicy. Należy często jeść surówki i sałatki, na przykład do obiadu, a także jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Warzywa powinny być również dodawane do kanapek i past, a ponadto właśnie one powinny stać się częścią większości posiłków. Warzywa należy posypywać obficie ziołami i naturalnymi przyprawami. Fasolę, groch, soję i soczewicę można dodawać do zup, surówek, robić z nich pasty, jeść zamiast ziemniaków lub kaszy czy makaronu.

Strony: 1 2 3 4