Dieta niskoenergetyczna

 7 minut

Natomiast za ketogenne uważane są te diety, które dostarczają mniej niż 10% energii z węglowodanów. Utrata masy ciała będąca następstwem stosowania tych diet jest wynikiem w znacznej mierze zmniejszonego apetytu będącego rezultatem ketonemii oraz odwodnienia ustroju. Wysoka podaż białka obciąża nerki i wątrobę i znacznie zakwasza organizm. Z kolei ograniczenie spożycia owoców, warzyw oraz produktów zbożowych utrudnia zbilansowanie diety pod względem zawartości witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, a niedobór tego składnika sprzyja pojawieniu się zaparć. Długotrwałe stosowanie diety ketogennej stwarza zagrożenie osteoporozą i pewnymi typami nowotworów. Podkreśla się jednak, że ważniejszy jest aspekt związany z konsekwencją w realizacji diety niskoenergetycznej i włączeniem do terapii wysiłku fizycznego niż kompozycja makroskładników w diecie. Jednak długotrwałe i systematyczne przestrzeganie zaleceń dietetycznych związanych ze stosowaniem diety ubogoenergetycznej jest często trudne i frustrujące. Powoduje to poszukiwanie nowych bardziej skutecznych żywieniowych sposobów walki z nadwagą i otyłością, najchętniej niewymagających i obiecujących schudnięcie bez wysiłku i szczególnych wyrzeczeń.

Niejednokrotnie w niewielkim stopniu brane są pod uwagę aspekty zdrowotne i bezpieczeństwo ich stosowania oraz trwałość uzyskanych efektów. Z tego też względu lansowanych jest coraz więcej nowych czy oryginalnych ,,diet cud” obiecujących szybki spadek masy ciała w krótkim czasie. Coraz więcej zwolenników zdobywają owocowe diety „oczyszczające”. Są to diety, których dłuższe stosowanie może doprowadzić do znacznych niedoborów pokarmowych i utraty beztłuszczowej masy ciała, natomiast duża zawartość w takiej diecie fruktozy wpływa niekorzystnie na profil lipidowy, a także nasila wątrobowe wytwarzanie glukozy. Kolejnymi dietami plasującymi się w czołówce najchętniej stosowanych są diety jednoskładnikowe, np. grejpfrutowa, czekoladowa, ryżowa, jogurtowa lub lodowa. Bazują one na jedzeniu bez ograniczeń, tylko jednego, wybranego produktu spożywczego. Z pozoru wydaje się, że to najwspanialsza wiadomość dla odchudzających się osób, by móc spożywać do syta produkty, których podaż przeważnie jest ograniczana. Jednak i w tym wypadku stosowanie monodiety sprzyja ujawnieniu się szeregu niedoborów pokarmowych. Swoje pięć minut święcą także znajdujące się na szczycie plebiscytu na najbardziej niezdrową dietę odchudzającą, np. „dieta zgodna z grupą krwi” oraz „lemon detox diet”, która bazuje na syropie klonowym, wodzie z cytryną i pieprzu cayenne. Dietetycy przestrzegają, że wszystkie reklamowane cudowne diety są nieprawidłowo zbilansowane pod względem ich gęstości odżywczej, co sprzyja pojawieniu się szeregu zaburzeń zdrowotnych.

Piśmiennictwo:
1. Skov AR, Toubro S, Ronn B, Holm L, Astrup A. Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat reduced diet for the treatment of obesity. Int J Obes Relat Metab Disord 1999; 23:528-36.
2. Due A, Toubro S, Skov AR, Astrup A. Effect of normal-fat diets, either medium or high in protein, on body weight in overweight subjects: a randomised 1-year trial. Int J Obes Relat Metab Disord 2004; 28:1283-90.

 

Strony: 1 2